teaserMarktBreda.jpg teaserWever.jpg teaserBoerderijDorst.jpg

Home

In de achttiende eeuw hield Adriaan van Campen zeventien jaar lang de Baronie in zijn greep met afpersing en brandstichting.

 

 

In 1746 werd Adriaan geboren – op een voorkort geheime plaats – als bastaardzoon van de Baarlese schepen Peter van Camp(en) en diens meid Jacomijna Willemse. Vanaf 1770 trok hij een spoor van ellende langs Breda, Bavel, Ginneken, Ulvenhout, Oosterhout en Dongen. Geraffineerd ging hij te werk, maar Adriaan liep uiteindelijk toch tegen de lamp. In 1787 werd in Breda een proces tegen hem gevoerd; het proces van de eeuw. Na een wekendurend verhoor werd Adriaan veroordeeld en op de markt in Breda terechtgesteld. Adriaan van Campen was de laatste in Breda die op een middeleeuwse wijze, gruwelijk aan zijn eind kwam: hand afhakken, alle botten breken, kop afslaan. Het lichaam werd daarna op het galgenveld in Teteringen tentoongesteld; het straatje langs de spoorlijn naar Tilburg heet daar nog steeds Galgestraat.

De beruchtste misdadiger uit de criminele geschiedenis van de Baronie van Breda herleeft.

Wie was Adriaan van Campen? Waarom kwam hij tot zijn daden? Waarom kon justitie hem niet eerder ter verantwoording roepen? Genialiteit tegenover onmacht van de overheid?
Op 17 april 2012 was het 225 jaar geleden dat Adriaan van Campen werd terechtgesteld, en na ruim twee eeuwen komt de waarheid aan het licht.

Ruim tien jaar hebben twee nazaten van Adriaan van Campen – Karel van Campen en Frank van Gils – het leven van hun voorvader tot op de bodem uitgezocht. Maar het onderzoek leverde veel meer op. Het resultaat is op 12 maart 2012 gepubliceerdin een non-profit, wetenschappelijk werk:

 

‘Adriaan van Campen, de grootste crimineel van de Baronie van Breda.’


Het boek bevat vele kaarten en prenten die een goed beeld geven van de baronie en de vestingstad Breda. Naast het rijk geïllustreerde boek worden honderden pagina’s bronmateriaal in getranscribeerde vorm beschikbaar gesteld via internet.

Dankzij een inspanning van de Mastboom-Brosensstichting en de Provincie Noord-Brabant kan het boek tegen een uiterst voordelige prijs worden aangeboden.

Boekblok 170x240 mm, full colour, 268 pagina’s, genaaid gebonden, harde omslag.

Het boek is te koop bij Grafisch buro Goirle b.v. via www.gbg.nl of bureel de Hovel 46, 5051 NR Goirle. Tel.: 0031 (0)13 5341217. De prijs is € 19,50.